Pareizā telts pārgājienam

zaļa telts

Domājot par pārgājienu, tālāku tūrisma braucienu vai pat romantisku vakaru pie dabas ar ugunskuru un zvaigžņu pilnām debesīm, sākam domāt par telts iegādi. Nakts brīvā dabā var būt ārkārtīgi patīkama un jauka, ja vien ir pareizā telts – izturīga, praktiska un pietiekami liela. Iegādājoties telti (nav būtiski, pirmo vai jau atkārtoti – vienkārši jaunu), jāpievērš uzmanība gan svaram, izmēram, noturībai pret nokrišņiem un vēl dažām detaļām. Galvenie faktori, kas jāpārskata, pērkot telti, ir noturība pret nokrišņiem, pret aukstumu, svars, izmērs, fiziskā izturība un arī, galu galā, cena.

Visticamāk, nav nekā nepatīkamāka, kā pamosties no rīta teltī slapjam. Mitrums un kondensāts teltī veidojas tāpēc, ka parasti telts iekšpusē ir siltāks, nekā ārpusē (visbiežāk), tādēļ mitrums teltī veidojas aukstajam un siltajam gaisam saskaroties. Lai izvairītos no šādām situācijām, parasti konstrukcijā tiek izmantota iekšējā telts, kas ir no brīvi elpojoša materiāla, savukārt ārējā telts uzkrāj kondensātu un pasargā pret nokrišņiem.

Iegādājoties telti, tās varam iedalīt trīs grupās – tūristu, kempingu un ekstremālo apstākļu telts. Tūrisma teltis ir piemērotas visiem – gan garo pārgājienu mīļotājiem, gan tiem, kas vēlas doties vienas dienas pārgājienā – kā iesācējiem, tā jau pieredzējušākiem tūristiem. Tās parasti ir vienkārši saliekamas un nojaucamas, kā arī noturīgas pret mitrumu. Kempingu teltis parasti vairāk izvēlas, ja cilvēku kompānija, kas dodas braucienā, ir lielāka un ceļojums paredzēts uz vairākām dienām. Šādas teltis parasti ir apjomīgas, smagas un lielas un nav īsti paredzētas katru rītu jaukt nost un vakaros uzstādīt no jauna, drīzāk izveidot nometnes vietu, kur telts atradīsies vairākas dienas.

Tāpat, padomājam, cik cilvēkiem, vismaz aptuveni, telts būs nepieciešama. Tā kā teltis ir dažādu formu un izmēru, un ir praktiski neiespējami iegādāties telti, kas paredzēta absolūti jebkuriem apstākļiem, pirms telts iegādes jāzina, cik cilvēkiem tā būs paredzēta un kāda vieda matrači un guļammaisi tiks izmantoti. Var iegādāties arī telti ar nelielu priekšnamiņu vai arī tādu, kas paredzēta vairāk personām, nekā sākumā domāts.

Pērkot telti, var ņemt vērā arī telts uzstādīšanas ātrumu. Vienkāršākiem pārgājieniem un iesācējiem tūrisma jomā nepieciešams pameklēt telti, ko iespējams gan ātri salikt, gan ātri nojaukt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *