Parūpējies par savām locītavām laicīgi

uztura bagātinātajs

Lokanība, vingrums un veiklība parasti ir tās ķermeņa īpašības, kas ar vecumu izsīkst visātrāk, tomēr ikviens var jau tagad parūpēties, lai ķermenis pēc iespējas ilgāk saglabātu vitalitāti arī tuvojoties cienījamam gadu skaitam.

Šoreiz parunāsim vairāk par dažādu uztura bagātinātāju piedāvātajām iespējām muskuļu un kaulu spēcināšanai!

Vislabāk ar locītavu un kaulu stiprināšanu nodarboties pirms vēl manāmas kādas novecošanās pazīmes un tiek sūtīti signāli par to – sāpes, lokanības zudums utt. Par ķermeni jārūpējas jau laikus – arī jauniešiem nenāk par ļaunu domāt par nākotni un papildus uzturam lietot nepieciešamākos uztura bagātinātājus un vitamīnus, lai nodrošinātos, ka jaunības mundrums un lokanība ilgāk nepamet.

Tāpat jāpatur prātā, ka locītavām nepieciešama zināma slodze, tomēr pārslodze nekādā gadījumā nenāks par labu, tādēļ slodzes sadalījums jākontrolē un nogurušo saišu un muskuļu atjaunošanās jānodrošina ar sabalansētu diētu un racionāli izmantotiem uztura bagātinātājiem.

Ja jūti, ka locītavās parādās ilgstošas, nepārejošas sāpes, kuras nevar izskaidrot ar pārlieku lielu slodzi, piemēram, sportojot iepriekšējā vakarā, noteikti jādodas uz konsultāciju pie ārsta. Locītavas ir sarežģītas un sastāv no dažādām struktūrām, piemēram, locītavas apvalka, muskuļu cīpslām, saitēm, locītavas kapsulas, skrimšļa – tās visas saskanīgi darbojas, lai nodrošinātu pilnvērtīgas kustības, tādēļ jebkādus ievainojumus jākonstatē pēc iespējas ātrāk, lai izvairītos no nopietnām sekām.

Labai locītavu veselībai nepieciešamas ļoti dažādas uzturvielas. Vissvarīgākais to uzņemšanas veids, protams, ir sabalansēts uzturs, tomēr nav jābaidās lietot papildu uztura bagātinātājus, lai nodrošinātu organismam nepieciešamo olbaltumvielu, labo taukskābju, minerālvielu un vitamīnu devu.

Lai saglabātu kaulu veselību, uzturā jāiekļauj daudz kalcija, kas atrodams piena produktos, vīģēs, brokoļos, kāpostos u.c., tomēr cilvēki retāk zina, ka kopā ar kalciju svarīgi uzņemt arī D vitamīnu, kas ir svarīgs, lai kalcija vielmaiņa būtu efektīvāka un šī minerālviela pēc iespējas labāk uzsūktos organismā.

Vieni no galvenajiem D vitamīna avotiem uzturā ir treknās zivis (siļķe, skumbrija, lasis), ikri, sviests, siers, pētersīļi, olu dzeltenumi, siers. Sarkanajās, treknajās zivīs atrodamas arī vērtīgās Omega-3 taukskābes, kas ir neaizvietojamas sirds un asinsvadu sistēmas veselības nodrošināšanai un darbojas kā lielisks antioksidants, kas palīdz attīrīt organismu no liekajām vielām. Tas ir svarīgi arī locītavām, jo nereti tajās veidojas dažādi lieko vielu nosēdumi, kas ar laiku ierobežo un apgrūtina kustības, izraisot locītavu saslimšanas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *