Mazāka tehnika aizņem mazāk vietas

mazas saldētavasVisos laikos bijis ierasts veidot krājumus ziemai. Tāpat kā mūsu senči vēl sen pirms tika izgudrota dažāda tehnika, kā uzglabāt pārtiku ilgāk, arī mēs cenšamies vasarā veidot krājumus ziemai. Interesanti – vai tas tāpēc, ka tā bioloģiski vienkārši iestrādāts cilvēka būtībā – krāt un gatavoties „sliktākam” laikam, vai vienkārši ieradums, ko neapzināti esam paņēmuši līdzi no saviem vecvecākiem un vecākiem.

Agrāk bija dziļi un auksti pagrabi, kur burciņās, spaiņos, baļļās un mucās tika glabāta dažāda pārtika ziemai – sālījumi, marinējumi, ievārījumi, augļi un dārzeņi. Laukos joprojām šis pārtikas uzglabāšanas veids ir ļoti aktuāls un nemaz ne tik aizvēsturisks šķiet – ir tikai normāli rudenī savākt visu izaudzēto pagrabā un ziemā palēnām nest ārā un likt katlā.

Pilsētniekiem šajā ziņā ir paveicies mazāk – pagrabi ir mazi, šauri, reizēm silti, vai mitruma pilni un, galu galā – pilsētnieki jau neko neaudzē. Nav sava dārza, kurā izaudzēto tad nu nest pagrabā. Un ja arī ir – tāpat nav tik daudz, lai īsti nestu pagrabā. Toties ir saldētavas. Tiesa, arī tās savos izmēros pieticīgas, jo, dzīvoklī reti kad pietiek vietas lielai un ietilpīgai saldētavai, pat ja tur ir ko uzglabāt.

Tad vislabāk noder mazās saldētavas, kurās var uzglabāt pietiekami daudz izvēlēto (vairāk kārumu – saldētu ogu, sēņu un citu gardumu), lai pietiktu vismaz ar ko panašķēties ziemā.

Saldētas ogas vai augļi, kā teic zinātāji, savas labās īpašības un kvalitāti nezaudē arī tad, ja kādu laiku nostāvējuši saldētavā – ja vien pareizi sasaldēti. Tātad, galvenais jāzina – kā pareizi sasaldēt iecerēto pārtiku, lai tā uzglabātos ilgi un pareizi.

Visam, ko liekam saldētavā jābūt svaigam un sausam – bez pelējuma un nogatavojušiem, bet ne pārgatavojušiem. Vislabāk saldēt mazās porcijās – tik cik plānojam izmantot vienā ēdienreizē. Tam lieliski varam izmantot mazos plastmasas trauciņus vai tam speciāli paredzētus saldēšanas maisiņus. Uz katras paciņas uzrakstām sasaldēšanas datumu (mēnesi, gadu).

Mazās saldētavas nav tās, kurās varēs salikt krājumus visai ziemai, tomēr tām maltītēm, kuras vēlēsimies pagatavot, sajūtot vasaras ogu un dārzeņu garšu un smaržu, pietiks. Tāpat, var saldēt ne tikai svaigas un pilnīgi veselas ogas un dārzeņus, bet arīdzan blenderētas un saspaidītas ogas. Šādi sablenderētus augļus un ogas vislabāk sasaldēt trauciņos – tieši tāpat – porcijās, kuras plānojam izmantot vienā ēdienreizē.

Ne tikai augļus un ogas droši var likt saldētavā – arī vārītus biezeņus vai svaigus garšaugus, ko vēlāk pievienot dažādiem ēdieniem. Šo gan neizdosies sasaldēt porcijās, ko izmantot vienai ēdienreizei (pārāk pārblīvēsim saldētavu), tomēr sasaldējot garšaugus droši varam tos likt lielākā saldējamā maisiņā, izmantojot tik, cik nepieciešams, pārējo liekot atpakaļ saldētavā.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *