Izvēloties gatavot mājās

gāzes plītis ar elektrisko cepeškrāsniArvien vairāk cilvēku izvēlas mūsdienās veselīgu dzīvesveidu. Tas sevī iekļauj gan sportiskās aktivitātes, gan arī pareizu un veselīgu uzturu. Cik bieži mēdzam ieskriet ātro uzkodu ēstuvēs? Ikdienā brokastis vai pat pusdienas aizstāt ar maizītēm vai kādu citu uzkodu, kas nebūt vienmēr ir veselīga, jo, visbiežāk, vienkārši pietrūkst laika normāli papusdienot?

Šie un vēl daudzi citi iemesli mudina mūsdienu cilvēku vismaz censties dzīvot veselīgāk – ņemot vērā, ka veselību ietekmē daudzi faktori, ne tikai mazkustīga ikdiena vai neveselīgs ēdiens. Arī stress, steiga un dažādi pienākumi, ko cenšamies paveikt laikā, ietekmē to, kā jūtamies, kāda ir mūsu veselība. Par kaitīgajiem ieradumiem nemaz nerunājot.

Viena no iespējām, kā sākt dzīvot veselīgi, ir gatavot ēdienu mājās pašiem. Iegādājoties gatavo pārtiku (pusfabrikātus veikalā, saldētu pārtiku, kuru vienkārši uzsildām pusdienām, uzkodas) veikalā vai pat kafejnīcā, nekad nevaram zināt par tā pagatavošanas metodēm, vai arī to, cik daudz tauku un citu nevajadzīgu vielu šī pārtika satur.

Gatavojot mājās, paši varam izvēlēties, ko liekam ēdienā, nosacīti, no kurienes nākuši dārzeņi un citas ēdiena sastāvdaļas, cik daudz pievienojam garšvielas un tā tālāk. Gāzes plītis ar elektrisko cepeškrāsni, vai jebkāda tika cepeškrāsni ir ļoti laba iekārta mājās, jo tieši cepeškrāsnī bieži vien var pagatavot daudz veselīgāku un garšīgāku ēdienu, nekā cepot uz pannas.

Tieši cepts ēdiens tiek uzskatīts par vienu no neveselīgākajiem (eļļa, arī tad, ja cenšamies izmantot dažādus, daudz veselīgākus eļļas aizstājējus – tās vienalga ir taukvielas, ko uzņemam). Tomēr, reizēm tieši tas, ir tas ēdiens, ko mūsu organisms „prasa”. Piemēram – cepti kartupelīši

. Ļoti garšīgi taču un tik ļoti kārojas kaut ko tādu pusdienās! Tā vietā, lai dotos uz kafejnīcu vai iegādātos kartupeļus frī, varam paši izcept garšīgas kartupeļu daiviņas, turklāt, ceptas cepeškrāsnī, tās būs daudz veselīgākas un garšīgākas, nekā ceptas uz pannas eļļā!

Ekoloģiska ēšana ir diezgan dārga – iegādājoties tikai vietējos produktus, augstvērtīgu pārtiku (gaļu, dārzeņus un citas sastāvdaļas) sanāk iztērēt mēnesī diezgan daudz. Tāpēc, iespējams, labāk sākt ar vienkāršās pārtikas pareizu un veselīgu pagatavošanu.

Protams, ir vērtīgi palūkoties veikalā, kāda ir cenu atšķirība starp vietējiem tomātiem un ievestajiem. Tomēr tas nenozīmē, ka ne-vietējais produkts uzreiz būs neveselīgāks, ja vien būs pareizi un veselīgi pagatavots (izvēloties kādas garšvielas pievienot, cik daudz un kā tieši pagatavot) pašu rokām.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *