Grila pannas galvenās priekšrocības

pannas

Vēl pirms pieciem gadiem nosaukums grila panna reti bija sastopams klasiskā mājas virtuvē. Ar grilu parasti asociēja lielu, smagu un pārnēsājamu ierīci, ko izmanto dārzā. Šodien šāda panna, kurai var atrast vietu parastā virtuvē, vairs nav retums un arī zināšanas par tās priekšrocībām ir gana plašas.

Iestājoties rudens laikam, tā vien kārojas izmēģināt jaunas receptes, kas ne vien piepildīs māju ar smaržu, bet arī dos iespēju tikt pie veselīga ēdiena. Arī es nesen iegādājos savu pirmo grila pannu – nenoliedzami, mani visvairāk uzrunāja tieši vizuālās pievilcības aspekts gaļas ēdieniem, kas tajā pagatavoti, tāpat arī fakts, ka tos gatavot šajā pannā ir veselīgāk. Vairāk par to pastāstīšu raksta turpinājumā.

Ar ko atšķiras grila panna no citām?

Pirmkārt, tai ir rievota pamatne. Grila panna dod iespēju notecēt gatavošanas laikā taukvielām un liekajam šķidrumam. Šķidrums iztvaiko un ēdiens kļūst vairāk sulīgs un taukvielas nepiecepas. Ēdieni, kas tiek pagatavoti uz grila pannas, atrodas uz rievām, nepieskaras apakšai un to garšas dabīgums paliek. Produktus var apsmidzināt ar nelielu daudzumu taukvielu vai pat ieziest pannas rievoto pamatni ar eļļā samērcētu silikona otiņu. Var pagatavot ēdienu, kas arī skaisti izskatās – ar svītrām vai kvadrātiem, kas iegūti cepoties.

Otrkārt, grila pannas pieejamas dažādās interesantās formās. Katrai no tām ir sava nozīme. Lielāku ēdiena daudzumu varēsiet sagatavot tieši kvadrātveida pannā nekā apaļā formā. Zivju ēdieniem piemērotāka ir ovālā vai taisnstūrveida panna. Vēl pieejamas pannas-paplātes, kuras gatavojot var novietot uz vairākiem plītsriņķiem vienlaicīgi. Pannā ar augstām malām (līdz 7 cm) ēdiens labāk izsūt un mazāka iespēja izsprakšķēt eļļai.

Treškārt, grila pannai raksturīgi ir divi rokturi – viens pretim otram. Tas atvieglo darbošanos, ja panna ir smaga, piemēram, čuguna materiāla. Čuguna panna var svērt aptuveni no 2,5-5 kg (salīdzinājumam – alumīnija pannas ir vieglākas 1,5-2 kg). Interesanti, ka čuguna pannas ļoti lēni un ilgi uzsilst – līdz pat 15 minūtēm, tomēr pēc tam karstumu uztur ļoti ilgi. Gan atsevišķi, gan komplektā ar čuguna grila pannām var iegādāties arī preses vāku, kas noderīgs cāļa cepetim vai panējumiem. Grila pannas tiek gatavotas arī no lietā alumīnija ar biezām sieniņām un dibenu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *