Garda kafija no kafijas automāta – kā pagatavot?

kafijas automāti mājaiTie, kuriem kafija nav tikai rīta mundruma deva, bet gan īsts baudījums, īpašu uzmanību pievērš katrai šī dzēriena pagatavošanas niansei. Taču, lai pagatavotu patiešām labu, restorāna cienīgu kafiju, nepieciešams arī kvalitatīvs kafijas automāts. Te gan jāpiebilst – kafijas automāta iegādāšanās un uzstādīšana ir tikai puse no uzvaras.

Lai aromātiskais dzēriens būtu garšīgs, sākumā jāizprot gan automāta specifikācija, gan labas kafijas pagatavošanas pamatprincipi.

Kafijas automāta izvēle

Gatavojot kafiju automātā, kafijas pupiņu sniegtais labums tiek izmantots maksimāli. Vērā ņemama priekšrocība ir arī ērtības – ar kafijas automāta starpniecību pie garda dzēriena iespējams tikt vienā acumirklī. Piekritīsiet, rīta agrumā tas ir īpaši svarīgi.

Kafijas automātu piedāvājums mūsdienās ir tik pat dažāds, kā kafijas cienītāju gaumes. Tas, bez šaubām, ir labi, jo katrs var izvēlēties to risinājumu, kas patīk vislabāk. Tiem, kuri labprātāk dzer tikai klasiski melnu kafiju, pieņemt lēmumu, iespējams, būs daudz vienkāršāk – šādu kafiju var pagatavot ar jebkuru kafijas automātu. Mazliet sarežģītāka izvēle sagaida tos, kuriem patīk arī citas šī dzēriena versijas – Espresso, Cafe Latte, Cappucino. Piemēram, tiem, kuri labprāt malko Espresso, būtu jālūko pēc tādas ierīces, kas paredzēta tieši šī kafijas veida pagatavošanai – šādas ierīces darbība dzērienam ļauj iegūt tādas nianses, ko ar cita tipa automātu iegūt nav iespējams. Vairumā gadījumu Espresso kafijas automātā iespējams pagatavot arī Cafe Latte un Capuccino.

Kafijas malums

Atkarībā no izvēlētā kafijas automāta, dzērienu var pagatavot gan no svaigi maltas kafijas, gan kafijas kapsulām vai spilventiņiem.

Ja dzēriena pagatavošanai tiek izmantota svaigi malta kafija, jāpatur prātā, ka no tās maluma pakāpes atkarīga dzēriena garša – jo vienmērīgāks malums, jo bagātīgāka tā būs.  Tas jāņem vērā gan tad, ja kafiju plānojat malt pats, gan arī, ja izvēlēsieties kafijas automātu, kurš šo darbu paveiks Jūsu vietā. Nozīme ir arī kafijas pupiņu kvalitātei un garšas niansēm – tas, bez šaubām, vairāk ir gaumes jautājums, tāpēc, lai atrastu sev tīkamāko garšas buķeti, visticamāk, nāksies eksperimentēt.

Kafijas grauzdējums

Vēl kāds svarīgs kritērijs – kafijas pupiņu grauzdējums. Tradicionāli kafijas grauzdējuma pakāpes var iedalīt četros līmeņos. Ja ir vēlme izbaudīt sarežģītāku un pilnīgāku garšas buķeti, kafijas pagatavošanā var izmantot dažādu grauzdējumu maisījumus.

Lai kafija būtu aromātiska un izceltos visas tā garšas īpašības, kafijas eksperti iesaka neizmantot pupiņas, kas grauzdētas vēlāk kā pirms trīs nedēļām. Te gan jāatceras, ka izcilai kafijai nevajadzētu izmantot arī tikko grauzdētas pupiņas – ideālais brīdis dzēriena pagatavošanai ir trīs vai četras dienas pēc  grauzdēšanas – tas ļauj iegūt niansētāku garšas un aromāta buķeti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *